- 40-45 dkg érett ringló (héj, mag nélkül)
- 10 dkg kristálycukor (5 evőkanál)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 pohár erdei gyümölcsös joghurt (2 × 150 g)
A gyümölcsöt kimagozzuk, lehúzzuk a héját. Felkockázva egy tálba tesszük, ráöntjük a cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet, aromát, és összekeverjük. Letakarva szobahőmérsékleten kb. 1 órát állni hagyjuk – kánikulában rövidebb ideig. Hozzáöntjük a joghurtot, és botmixerrel/turmixgéppel pépesítjük. Hűtőbe tesszük. Lehűlés után a fagylaltgépbe öntjük, fagyasztjuk, 25-30 perc. – 7,5 dl – 14-16 gombóc. Tárolódobozban a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt 5-10 perccel kivesszük. (Gép nélkül: tárolódobozban a mélyhűtőbe tesszük, és 30-40 percenként 4-5 alkalommal átkeverjük.)
Az erdei gyümölcsös megoldással, egy pikáns, kánikulában valóban hűsítő, szomjoltó fagylaltunk lesz. – Lehet 1-1 pohár erdei és normál joghurttal is készíteni. (Saját recept)
Ferencz Terézia receptje.