A TÉSZTÁHOZ:
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
A KRÉMHEZ:
- 1 l tej
- 8 evőkanál búzadara
- 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg ribizli (leszemezett)
A TETEJÉRE:
- porcukor
- ribizli (díszíteni)
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. A fehérjét kemény habbá felverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. A kemény habba beleöntjük a cukros tojássárgáját, és óvatosan összekeverjük, majd ebbe szitáljuk a liszt keveréket és óvatosan összekeverjük az egészet.
Sütőpapírral bélelt 20 x 36 cm-es tepsibe öntjük a masszát, egyenletesen elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 25 percig sütjük.
Miközben míg sül a tészta, elkészítjük a krémet. Először főzünk egy hagyományos tejbegrízt, cukor nélkül, és utána hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a teljesen kihűlt tejbegrízhez öntjük, és összekeverjük. A megmosott és leszemezett ribizliszemeket beletesszük a krémbe, és óvatosan összekeverjük. (Pár darabot félretehetünk díszíteni)
A megsült és kihűlt tésztáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt és vízszintesen félbevágjuk. Az alsó lapra egyenletesen rákenjük a krémet, majd rátesszük a tészta másik lapját, és óvatosan, kicsit rányomkodjuk, majd pár órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egyforma kockákra vágjuk, megszórjuk porcukorral, díszíthetjük ribizlivel.
Brigitta Papp receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!