Képviselőfánk tészta:
- 80 g vaj (vagy margarin)
- 110 g liszt
- 5 tojás, csipet só.
Töltelék:
- 2-3 dl habtejszín
Krém:
- 150 g porcukor
- 150 g étcsokoládé
- 30 g liszt
- 8 tojássárgája
- kevés vaj (vagy margarin)
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél liter tej
A vajat (vagy margarint) a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és állandóan keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt, a négy tojást egyenként beledolgozzuk, alaposan simára kikeverve. Kikent sütőlemezre egymástól távol, mogyorónyi halmokat nyomunk, fél órát pihentetjük, majd a maradék felvert tojással megkenjük, de csak a tetejüket. (Vigyázat, a tojás ne csorogjon le, mert nem jön fel a tészta!) Előmelegített sütőben (kb. 200°C-on) 15-20 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, és apránként a felmelegített, vaníliás cukorral elkevert tejet. Simára keverjük, majd lassú tűzön gőz felett állandóan keverve besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük az előzőleg vízfürdőn megolvasztott csokoládét, és langyosra hűtjük. A tejszínt ízlés szerint édesítve felverjük, és nyomózsákba tesszük. A fánkok tetején vágást nyitva a legkisebb csőrrel, megtöltjük a fánkokat a tejszínhabbal. Ezután egy magasabb peremű tálra piramis formában felrakjuk a fánkokat, majd rácsorgatjuk a csokoládé krémet, ezután egy órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.
Tölthetjük fagyival, illetve a tejszínhab helyett mascarponéval is.
Szepyke receptje.