Tészta:
- 45 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 12, 5 dkg margarin
- 6 dkg zsír
- 0, 5 dkg só
- 2, 5 dkg élesztő
- 1 tojás sárgája
- Kb. 1,5 dl hideg tej
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 12 dkg kristálycukor
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- mazsola ízlés szerint
- 1 kiskanál őrölt fahéj
Diós töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 12 dkg kristálycukor
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- mazsola ízlés szerint
- 1 kiskanál őrölt fahéj
Kenéshez:
- 1-2 tojás
A lisztben elkeverem a cukrot, sót, majd elmorzsolom benne a margarint, zsírt, élesztőt. A tojás sárgáját is hozzáadom és a tejet kis mennyiségben adagolva gyúrni kezdem. A tejet addig adagolom, amíg rugalmas, de kemény tésztát nem kapok. Lehet, az összes tejre nem is lesz szükség.
Ha a tészta picit ragadna, minimális liszt hozzáadásával korrigálható.
30 percig hűtőben pihentetem az elkészített tésztát. Közben elkészítem a töltelékeket. A vízet a cukorral felforralom, majd az előre összekevert többi hozzávalóra öntöm. Alaposan összedolgozom és félreteszem hülni. A kétféle töltelék elkészítésében nincs különbség. A tésztát 24 egyenlő darabra osztom/mérem. A darabkákat gömbölyítem, majd kb 2 mm-es vastagságú ovális formára nyújtom. A kihűlt töltelékeket 12-12 részre osztom és a tészta
közepébe helyezem, hosszanti irányba. Feltekerem, enyhén megsodrom. Patkó formára hajlítom a mákosat, kifli formára a diósat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A tojás sárgáját kissé felverem és lekenem vele a kifliket. Kb 1-1,5 órát hagyom száradni hűvös helyen, de nem hűtőben.
Amikor rászáradt a sárgája, a felvert fehérjével is lekenem. Ezt is hagyom száradni 1-1,5 órát. 180 .5 C-ra, előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.
Éva receptje az Sütimánia Évával oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!