A párolt almához:
- 500 g alma
- 50 g kristálycukor
- kevés víz
A krémhez:
- 3 dl tej
- 2 tojás
- 60 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 g étkezési keményítő
Az almákat meghámozzuk, a magházait eltávolítjuk, kockára szeleteljük. Belerakjuk egy edénybe, rászórjuk a kristálycukrot, kevés vízzel felöntjük és üvegesre pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd kelyhekbe adagoljuk.
Míg hűl, megfőzzük a krémet: habüstbe rakjuk a tejet, a tojássárgájákat, a kétfajta cukrot és az étkezési keményítőt. Egy forrásban levő vízzel teli edény fölé rakjuk és állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjehabot. Az almákra halmozzuk a krémet, és tejszínhabbal tálalhatjuk.
Felhasználhatjuk az almabefőttet, ha nincs otthon friss alma. Pirított mandulapehellyel megszórva is tálalhatjuk.
Sándor Andrea receptje.