Finomabbnál finomabb, könnyen elkészíthető, egyszerű pogácsa hétköznapokra, vagy akár ünnepekre is, mindenki örömére! Langyosan a legfinomabb!
A tésztához:
- 1 dl tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg juhtúró
- 15 dkg túró
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál só
- 1 dl tejföl
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 3 teáskanál szezámmag
Az 1 dl tejet a cukorral meglangyosítjuk, ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a juh- és tehéntúrót is. Hozzáadjuk az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, sót, tejfölt. Összegyúrjuk alaposan, lágy tésztát kapunk. Cipót formálva letakarjuk, és meleg helyen 30 percet kelesztjük.
Lisztezett deszkán téglalap formájúra nyújtjuk, megszórjuk a 6 dkg reszelt sajttal. Hosszanti oldalán lazán feltekerjük (mint egy bejglit). Meleg helyen ismét kelesztjük 30 percig. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2,5 cm vastagra. Megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe rakjuk, és 200 C-fokon megsütjük. Tálcára pakoljuk, és máris lehet fogyasztani. Jó étvágyat!
Iluska receptje.