Annyi, de annyi helyen láttam már ezt a finomságot, ideje volt a saját variáns elkészítésének is. Tenyérbe illő illatos golyóbisok sültek ki, kívülről a megolvadt sajttal körülvéve, szám szerint 24 . . .
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál oregánó
- 1 dl olívaolaj (napraforgó is jó)
A töltelékhez:
- 24 db szalámikocka (vagy sonka, kolbász)
- 24 szeletke mozzarella sajt
- 24 friss bazsalikom levélke
- tömlős sajt
- ketchup
A kenéshez:
- 1 tojás
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Kelt tésztánkat két cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk és 12 db négyzetre vágjuk.
Mozzarella, szalámi, ketchup, sajtkrém kombinációval töltöttem, majd a sarkokat átellenben áthajtottam és aljukat kissé összecsípve golyóformára igazítottam. Sütéshez egy kerek tortaformát választottam. Sütőpapírral béleltem, és ebbe rakosgattam a golyóbisokat szépen sorban. Tetejüket felvert tojással kentem, és friss kakukkfűvel hintettem. Előmelegített sütőben 180°C-on 20 25 perc alatt aranybarnára sültek.
Tipp:
Tálaláshoz az egyszerű ketchupon kívül ízesített mártásokat is kínálhatunk, például…
- csípős változathoz egy kis dobozos tejfölben elkeverünk 2 evőkanál csípős ketchupot, 1 kávéskanál erős paprikakrémet és 1 gerezd zúzott fokhagymát
- mediterrán változathoz 2,5 dl darabolt paradicsomkonzervet hozzáöntünk egy kevés olívaolajon megpárolt kis fej apróra vágott vöröshagymához, sózzuk, borsozzuk, 1-1 kávéskanál oreganó-bazsalikom-kakukkfű keverékkel ízesítjük, végül turmixoljuk
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.