PISKÓTA:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
MÉZES TÉSZTA:
- 25 dkg margarin
- 5 evőkanál méz
- 25 dkg cukor
- 3 tojás
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 dl tej
KRÉM:
- 2 csomag tejszín ízű pudingpor
- 0,5 l tej
- 3 evőkanál cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
TETEJÉRE:
- Porcukor
Piskótatekercs: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és óvatosan hozzáadagoljuk a felvert tojássárgájához. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. Végül hozzáadjuk a tésztához, és óvatosan összekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt 35 x 40 cm-es tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. Alsó-felső sütés 175 °C-on, légkeverésen 150°C-on. A tésztát a tepsiben szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percig hűlni. A piskóta tetejét hintsük meg pici liszttel és így tuti nem jön le s nem ragad majd a teteje. A sütőpapírral együtt (ne húzzuk le róla!) egy száraz konyharuha segítségével feltekerjük s hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tésztát megkenjük ízlés szerint lekvárral, majd óvatosan feltekerjük, de a sütőpapírt ekkor már húzzuk le róla. Én a tekerés közben húzom le a sütőpapírt a tésztáról.
Mézes tészta: A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, alsó-felső sütéssel. Felolvasztjuk a vajat, cukrot és a mézet. Ha minden felolvadt, akkor hozzáadjuk a tojásokat és jól eldolgozzuk benne. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet. Alaposan összekeverjük, akár robotgép segítségével. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és belesimítjuk egyenletesen a tésztát majd kb 15-20 perc alatt megsütjük.
Krém: A tejben elkeverjük a cukrot s a pudingport és sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és hozzáadjuk a kihűlt pudingot.
Összeállítás: 1. A piskótatekercset kisujjnyi vastagra felszeleteljük. (12db) 2.A mézes tésztát lapjában félbevágjuk. 3.Egy tepsibe tesszük az alsó lap mézes tésztát és lekenjük a krém felével. 4.A Piskótatekercs szeleteket sorban(4×3) rárakjuk a krémre majd lekenjük a krém másik felével. 5.Rátesszük a második lap mézes tésztát. 6.A tetejét hintsük meg porcukorral. + Elsőnek érdemes a piskótatekercset elkészíteni mert míg az hűl addig megsül a mézes tészta. Míg sül a mézes tészta addig elkészítem a piskótatekercset. Míg hűl a mézes tészta addig elkészítem a krémet. Mikor megfőtt a puding hideg vízben fedő alatt kb.10 perc alatt 1x megkavarva kihűl a puding. A nem teljesen hideg pudingot szobahőmérsékletű vajjal keverem ki így tuti h jó lesz a krém.
Németh-Szőke Henrietta receptje.
Látogassátok meg Heni a konyhában oldalt , ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!