Annyi sós kockát sütöttem mostanában, hogy a tojásfehérje összegyűlt. Erre-arra keresgélve, hogy mit lehet belőle készíteni, megtetszett ez a recept, és pont kapóra jött, mert a keresztlányomnak is most volt a szülinapja. Nagyon finom lett, és sok baj sincs vele.
Habalap:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 teáskanál ecet
- pici só
- 1/2 evőkanál kukoricakeményítő (étkezési keményítő)
- 1/2 teáskanál vanília kivonat (aroma)
Töltelék:
- 2-3 dl habtejszín
- gyümölcs tetszés szerint
A tojásfehérjéket pici sóval habbá verjük. A porcukrot kis adagokban hozzáadjuk, közben folyamatosan keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a vaníliát, az ecetet és a keményítőt. Addig verjük a habot, míg szép fényes lesz, és megáll. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, egy 20 cm átmérőjű kört kijelölünk rajta, és egy kicsit beolajozzuk. Rátesszük a habot, majd elsimítjuk a kör formájára úgy, hogy a szélei magasabban legyenek, mint a közepe. Egy kis mélyedés legyen a közepében. Előmelegítjük a sütőt 140°C-ra, és 70-75 percig sütjük, szárítjuk. Ha kész, a sütő ajtaját kis résnyire kinyitjuk, és ott hagyjuk bent, hogy kihűljön. Ezután óvatosan áttesszük egy tálcára, és díszítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a gyümölcsöket összevágjuk kisebb darabokra. A tejszínt a mélyedésbe halmozzuk, elsimítjuk, rátesszük a gyümölcsöt, még egy réteg tejszín, és a tetejét is megszórjuk sok gyümölccsel. Lehet úgy is díszíteni, hogy csak egy réteg tejszín, és a tetejére gyümölcs. Nagyon finom!
Kiss Imréné Magdi receptje.