- 27 dkg liszt
- fél dl meleg tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
A diós habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 18 dkg cukor
- 18 dkg darált dió
A töltelékhez:
- 1 üveg meggybefőtt
A kenéshez:
- 1 kisebb tojás
A meleg tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk pihenni pár percig. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, vajat és bedagasztjuk a tésztát, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Kettéosztjuk a tésztát, mindkettőt kinyújtjuk kb. 26×20 cm-esre. A tészta két szélére rakunk 1-1 sor meggyszemet és a közepe felé feltekerjük. A másik tésztarésszel ugyanígy járunk el. A két tekercs között – középen hagyjunk egy kb. 3 cm-es részt. Óvatosan egy nagyobb sütőpapíros tepsire rakjuk a két tekercset kb. 3-4 cm-es távolságra egymástól.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, belekeverjük a diót és a 2 tészta középső sávjaiba osztjuk. A tésztát lekenjük tojással és 180 °C-os sütőben, kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.