A kis unokám születésnapjára sütöttem ezt a tortát.
Piskóta:
- 3 tojás
- 9 dkg kristálycukor
- 6 dkg liszt
Krém:
- 3 pohár natúr joghurt
- 25 dkg porcukor
- 5 dl habtejszín
- 1 doboz őszibarackbefőtt
- 1 dl víz
- 2 dkg zselatinpor
Zselé:
- 2 dl befőttlé
- 6 dkg cukor
- 1 dkg zselatin
Díszítés:
- tejszínhab
- őszibarackbefőtt-szeletek
A tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral, hozzákeverjük egyenként a tojássárgáját, majd az átszitált lisztet. Tortaforma aljába papírt szabunk, erre öntjük a masszát, s előmelegített sütőben, 180°C-on, 10 -15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd a formába visszatesszük.
A krémhez a joghurtot elkeverjük a porcukorral és az apró kockára vágott barackbefőtt háromnegyed részével. Meleg vízben a 2 dkg zselatint feloldjuk, langyosan belekeverjük a joghurtos krémbe, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
A krémet ráöntjük a piskótára, hűtőbe tesszük 2 -3 órára, majd miután megszilárdult, a torta tetejét a maradék, nagyon vékony cikkekre vágott barackkal kirakjuk. A befőttlével, zselatinnal, és a cukorral zselét főzünk. Langyosra hűtjük, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcsöt. Ha a zselé megszilárdult, a tortát a forma oldala mentén éles késsel meglazítjuk, kivesszük belőle, majd az oldalát tejszínhabbal díszítjük.
Farkasné Joó Ibolya receptje.