Tavaly húsvétra készítettem el ezt az egyszerű kis tortácskát, és az alkalomhoz illő dekorációt kapott. A maripánnyuszik füle pirított, szeletelt mandulából készült, szemük-orruk olvasztott csokiból.
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg margarin + a formához
- 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg szeletelt mandula
- 6 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 10 dkg darált dió
- 1 kávéskanál fahéj
- baracklekvár
A répát meghámozzuk, finom lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a citromhéjjal, és állni hagyjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, fahéjjal és a dióval. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a margarinnal, majd ehhez adjuk a lisztes keveréket, végül a reszelt sárgarépát. Kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk ezt a masszát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a répás masszába. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk margarinnal, az oldalgyűrűt megszórjuk a szeletelt mandulával, és a masszát a formába simítjuk. 180°C-os sütőben kb. 50 percig sütjük. Ha a teteje túlzottan barnulna, sütőpapírral letakarjuk. A kész tortát hagyjuk a formában kihűlni. Közben a baracklekvárt felforrósítjuk, és a kihűlt torta tetejét megkenjük vele.
Boribonka receptje.