- 1 kg apró eper
- 1,3 kg kristálycukor
- 1 mokkáskanál citromsav
- 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
Az epret langyos vízben áztatjuk néhány percig, hogy a szennyeződés mind lejöjjön róla, majd a vizet többször is váltjuk alatta. Lecsöpögtetjük, és a csumáját kiszedjük. Turmixgépben a cukorral együtt péppé zúzzuk, és műanyag- vagy porcelántálba öntjük. Addig hagyjuk állni, amíg a cukor felolvad benne. Ezután belekeverjük a nátrium-benzoátot és a citromsavat. Nagyon tiszta, kiforrázott, lehetőleg apró üvegekbe töltjük. Szorosan, légmentesen lekötjük. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
A dzsem ugyan nagyon édes, de miután nyersen tesszük el, vitamintartalma jóval magasabb, mint azoké, amelyeket főznünk kell.