- 35 dkg liszt
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2.5 dkg vaj vagy margarin (olvasztva)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
+ 1-2 evőkanál tej
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát. Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk. A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet. A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel. Melegítsük be a sütőt 200-210 °C-ra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet. A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik. Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára. Megjegyzés: ha köménymagos vagy sós változatot szeretnénk, akkor sütés előtt szórjuk meg a kiflik tetejét.
Szabókiné Jung Andrea készítette el az Sokszínű vidék oldalán található recept alapján.