A tésztához:
- 25 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg baracklekvár
- 1,5 dl tej
- 15 dkg porcukor
A habhoz:
- 20 dkg porcukor
- 10 tojásfehérje
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet só
A tetejére:
- 5 dkg mogyoróforgács
Az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatjuk. A lisztből, vajból, tojássárgájából, por- és vaníliás cukorból, valamint a felfuttatott élesztőből tésztát készítünk. A kinyújtott tésztát sütőpapírral fedett, 25 × 39 cm-es tepsibe helyezzük. 1 órás kelesztés után 180°C-ra melegített sütőben halványsárgára sütjük. A tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval, citromlével jó kemény, fényes habbá verjük. A sütemény tetejét megkenjük baracklekvárral, és a tetejére simítjuk a citromos-cukros tojásfehérjehabot, majd még visszatesszük egy kis időre a sütőbe rászárítani a habot.
Demkóné Márti receptje.