A tésztához:
- 25 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg baracklekvár
A habhoz:
- 20 dkg porcukor
- 10 tojásfehérje
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet só
A tetejére:
- 5 dkg mogyoró- vagy mandulaforgács
Az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk. A lisztből, vajból tojássárgájából, a por- és vaníliás cukorból, valamint a felfuttatott élesztőből tésztát készítünk. A kinyújtott tésztát sütőpapírral fedett 25 × 39 cm-es tepsibe helyezzük. Egy órás kelesztés után 180°C-ra előmelegített sütőben halványsárgára sütjük.
A tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval és a citromlével jó kemény, fényes habbá verjük. A sütemény tetejét megkenjük baracklekvárral, és a tetejére simítjuk a citromos, cukros tojásfehérjehabot. Mogyoróforgáccsal megszórva, a sütőben inkább szárítjuk, mint sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!