Tészta:
- 5 tojás
- 5 evőkanál porcukor
- 5 evőkanál finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 evőkanál natúr kakaópor
- 0,5 dl olaj
Krém:
- 50 dkg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 citrom reszelt héja és leve
Máz:
- 8 dl szénsavas narancsízű üdítőital
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
Díszítés:
- 2 narancs
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra kikeverjük. A lisztet a sütőporral, a kakaóporral elvegyítjük, és a cukros tojáshoz adjuk. Az olajat ráöntjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Közepes méretű, kb. 35 x 25 centis, magas falú tepsit sütőpapírral kibélelünk – az is jó, ha kivajazzuk, liszttel behintjük – és a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 18-20 percig sütjük.
A krémhez a túrót áttörjük. A porcukrot a puha margarinnal habosra keverjük, a túrót hozzáadjuk. Citromhéjjal és -levével ízesítjük. A kisült, kihűlt tésztára simítjuk, és hűtőszekrénybe tesszük.
A mázhoz az üdítő felét, a pudingport és a cukrot összekeverjük. A maradék üdítővel együtt lábasba töltjük, és kevergetve sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl – ez alatt a tortát felszeletelt naranccsal díszítjük és a mázat ráöntjük. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Borsi Józsefné Gángó Erika receptje.