30 db szép csillagpár készül ebből a mennyiségből. A méréshez használt csésze mérete 2,5 dl.
Az Oreo keksz tésztájához:
- 1 és 1/4 csésze liszt
- 1/2 csésze holland kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 1/2 csésze porcukor
- 1/2 csésze puha margarin
- 1 tojás
A narancsos keksz tésztájához:
- 10 dkg puha margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 narancs leve + reszelt héja
- 1 tojás
- 2 evőkanál őrölt mandula (opcionális)
- 22 dkg finomliszt
- 2 evőkanál kukoricaliszt
A narancsos töltelékhez:
- 5 dkg puha margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg étkezési keményítő (vagy főzés nélküli vanília pudingpor)
- 1 evőkanál narancslé
- 2 evőkanál habtejszín
- 1 narancs reszelt héja
Először a krémet készítjük el. A hozzávalókat egy kézi mixer segítségével habosra keverjük és felhasználásig hűtőbe tesszük. Amennyiben túl lágynak találnánk, tegyünk hozzá porcukrot, ha pedig „kenhetetlen” lenne, kevéske tejszínnel lágyítsunk az állagán. Töredelmesen bevallom, nehéz volt megtalálnom az arany középutat… 🙂
A narancsos tésztához vaj-cukor kikeverés, majd hozzá a felvert tojás narancshéjjal és narancslével keverve. Lisztes keverékkel összegyúrni (ha nem használunk őrölt mandulát, akkor + 2 evőkanál lisztet adjunk a masszához). Az Oreo keksznél puha vaj-cukor-tojás kikever, majd kakaóporos lisztes-sütőporos keverékkel összegyúrjuk. Mindkét keksz megadott hozzávalóiból külön-külön, jól gyúrható tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva hűtőben pihentessünk 30 percet.
Egy kukás zsákot félbevágtam és azon dolgoztam a kekszek nyújtásánál, valamint a kiszúrásánál is egyaránt, mert nem akartam feleslegesen több lisztet a tésztához dolgozni. Mindkét ízesítésű tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtottam és csillagkiszúróval kivágtam a mintákat. Kb. 30-30 csillag sikeredett. Előmelegített 180°C-os sütőben 8-10 perc alatt kisülnek a csillagok. Rácsra téve hűtjük, majd krémet kenve közepükre narancs-oreo párosítással összeragasztgatjuk őket.
Elfogult vagyok a narancsos íz terén, azért titkon remélem, a ti tetszéseteket is elnyerik töltött kekszecskéim. Jó étvágyat kívánok hozzá! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.