Neapolitan marble cake az eredeti neve ennek a szép süteménynek. Megtetszett, lefordítottam, megsütöttem. Kiváló recept, hálás köszönet érte az egyik kedvenc receptes magazinomnak! A belőle való eredi képet is feltettem ide a recept alá, mert az én formám kicsit eltér a hagyományos kuglófformáktól, és így a végeredmény is kicsit más lett… szóval, hogy lássátok, eredetileg milyen lenne, vagyis lesz Nektek. Forma ide vagy oda, az íze viszont így is, úgy is nagyon finooooom! 😉
A tésztához:
- 250 g puha vaj + a forma kikenéséhez
- 250 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 5 közepes tojás
- 250 g finomliszt + a forma megszórásához
- 1 csomag sütőpor
- 25 g kakaópor
- 25 ml tej
- rózsaszín ételszínezék
- porcukor a megszóráshoz
A sziruphoz:
- 150 ml hideg víz
- 150 g kristálycukor
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Egy 30 cm átmérőjű kuglófformát vékonyan vajazzunk és lisztezzünk ki. A tésztához tegyük a vajat, a cukrot, a sót és a vaníliát egy tálba, majd kézi mixerrel keverjük ki könnyű, világos krémmé. Egy másik tálban villával kissé verjük fel a tojásokat, majd apránként hozzáadagolva dolgozzuk bele a vajas masszába. Ha úgy látjuk, hogy már nem keveredik el, vagyis közben „túrósodni” kezdene, álljunk meg, adjunk hozzá 2-3 evőkanál lisztet, keverjük ki, majd folytathatjuk tovább. Amint az összes tojást beledolgoztunk, szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet és keverjük el, de csak olyannyira, amíg éppen csak összekeveredik.
Vegyük a masszát három egyenlő részre. Az elsőt keverjük ki kevés rózsaszín ételszínezővel (minőségi legyen!), a másodikhoz adjuk a kakaóport, a harmadik pedig „üresen” marad. (Én mindháromhoz adtam még egy kis tejet, hogy a massza könnyebben a formába simítható legyen.)
Csorgassuk a rózsaszín masszát az előkészített sütőformába, ezt kövesse a csokoládés, majd a fehér. A márványos mintához óvatosan bele lehet kavarni egy kicsit egy spatulával vagy villával. Tegyük sütőbe és süssük kb. 1 órahosszáig.
Amíg a tészta sül, készítsük el a szirupot. Tegyük a vizet és a cukrot is egy kisebb edénybe, és sűrűn kavargatva, közepes lángon forraljuk fel. Folytassuk ezt egészen addig, amíg a cukor kristályai teljesen fel nem oldódnak. Tegyük félre kissé lehűlni.
Amikor a tészta elkészült, hagyjuk hűlni a formában 10 percig, majd egy ecset segítségével kenjük rá a szirupot, itassuk be jól vele, amíg még meleg. Lehet, hogy soknak tűnik majd a szirup, és úgy gondoljuk, hogy túlságosan eláztatjuk majd, de akkor is kenegessük rá az összeset, megéri! 😉 Ezután vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral, illetve „behavazhatjuk” összetört habcsókokkal is.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.
Íme az eredeti kép a magazinból, amely miatt én is kedvet kaptam az elkészítéséhez. Remélem, Nektek pont ilyen szépre sikerül! 😉