A tésztához:
- 5 tojás
- 30 dkg porcukor
- 12 evőkanál víz
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg darált dió
A krémhez:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
- 6 dl tej
- 6 púpos evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg darált dió
A tetejére:
- olvasztott csokoládé
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral kevertetem, s közben kanalanként adom hozzá a vizet. Beleszitálom a lisztet, a sütőport, s belekeverem a diót. A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verem, és lazán beleforgatom a diós masszába. Gáztepsi nagyságú tepsit (30 × 40 cm) kibélelek sütőpapírral, rásimítom a masszát, s készre sütöm. Én 180°C-on, kb. 20 percig sütöttem. Mikor megsült a tészta, lehúzom róla a sütőpapírt, s hagyom kihűlni.
A krémhez a lisztet diócsomómentesre keverem a tej felével, hozzáöntöm a többi tejhez, sűrű péppé főzöm, majd lehűtöm. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem, majd hozzáadagolom a lisztes pépet és a diót. A kész krémet rákenem egyenletesen a diós tésztára, majd beteszem a hűtőbe dermedni. Mikor lehűlt a sütemény, a tetejét leöntöm csokimázzal, és tetszés szerint díszítem (én becsíkoztam csokival).
Jó étvágyat kívánok a finom sütihez!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.