- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg sertésháj
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál cukor
- kevés só és víz
- tetszés szerinti töltelék (pl. cukrozott darált dió, alákenve baracklekvár)
A liszttel elkeverjük az elmorzsolt vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a cukrot, majd a sós vízzel puha rétestésztává dolgozzuk. Vékonyra elnyújtjuk, és az elkapart hájjal megkenjük, majd meghajtogatjuk. 2 óra pihentetés után újra elnyújtjuk, megkenjük, meghajtogatjuk. Újabb 2 óra pihentetés után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kb. 10 × 10 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek felére tölteléket halmozunk, a másik felét könnyedén ráhajtjuk. Zsírozott, lisztezett sütőlapon előmelegített sütőbe helyezzük, közepes tűznél megsütjük. (A sütiszeletek szétnyíló könyvecskékre emlékeztető gusztusos finomságok.)
Variáció:
Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztára töltelékcsíkot halmozunk, bejgli-szerűen fölsodorjuk, s így sütjük ki.
Veresné Süle Éva receptje.