A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál búzadara
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük, és alaposan összedolgozzuk. Elég lágy lesz, ezért tegyük egy órára hűtőbe. Ezután jó alaposan meglisztezett felületen kinyújtjuk fél centi vastagra, és kiolajozott, sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe helyezzük.
A túrót alaposan kikeverjük a tejföllel és a citrom lereszelt héjával. A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a túróhoz, és végül a grízzel is jól összedolgozzuk.
A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, majd rátesszük az alaposan lecsepegtetett meggyet, és rásimítjuk a túrótölteléket. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hidegen szeleteljük, és tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Kránicz Györgyi receptje.
Még több recept, konyhai praktikák és tanácsok a Györgyiségek Facebook oldalon.