- 2 liter édes must
- 60 dkg kristálycukor
- 1 kg savanyú, kemény rétesalma
- 3 szem szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoát
Egyszerűen elkészíthető. Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szegfűszeget, valamint a fahéjat, majd két – három – percnyi forralás után az almagerezdeket is. Kis lángon addig főzzük, amíg az alma üvegessé válik, de még nem fő szét. A leszűrt almát azonnal üvegekbe töltjük, ráöntjük a forró levet, és légmentesen lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.
Fogyaszthatjuk édességként, de húsok mellé savanyúság gyanánt is. Készíthetünk belőle gyümölcslevest, mártást, de a leszűrt almadarabokat salátákba is belekeverhetjük. Ugyanígy tehetjük el a még éretlen, de már lehullott almát. Természetesen ügyeljünk arra, hogy a befőttbe ne kerüljön rossz, hibás rész. A kásás húsú, nem eléggé zamatos, illetve az édes almát ne így tegyük el, mert nem lesz jó íze. Csak a kemény húsú és savanyú fajták alkalmasak befőtt készítésére.
Kép forrása: Receptbarlang