Ami valójában cseresznyés, hiszen Mrs Lipton’s Most Excellent Cherry Cake-je csakis a szinkronnak köszönheti, hogy cseresznye helyett meggyet mondunk. Ez a réges-régi, hagyományos angol recept a mai napig megéri, hogy elkészítsük, hiszen egy csésze finom tea mellé egyenesen elmaradhatatlan. Ugye maga is ezt mondja mindig, Mrs Lipton? 🙂
- 340 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 170 g vaj vagy margarin
- 170 g kristálycukor
- 3 nagy tojás
- 3 evőkanálnyi tej
- 250 g kandírozott cseresznye
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Egy kisebb tálban hintsük meg a cseresznyét egy kevés liszttel, hogy a szemeket körben mindenhol bevonja. Vajazzunk ki és sütőpapírral béleljünk egy 18 cm-es, magas falú, kerek tortaformát. Tegyük a lisztet és a sót egy keverőtálba, kockázzuk bele a vajat, majd az ujjainkkal dörzsöljük morzsássá. Ezután keverjük bele a cukrot is. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a tejjel, és adjuk a vajas liszthez. Keverjük össze. Kicsit sűrű massza lesz, de úgy a jó. Ezután a cseresznye 3/4 részét forgassuk bele a tésztába, majd töltsük az előkészített formába. A maradék cseresznyét szórjuk a tetejére, és óvatosan nyomkodjuk bele. Simítsuk el a tetejét, és már mehet is a sütőbe. Süssük kb. 1 óra 20 percig, de már előtte is ránézhetünk. Ha túlságosan pirulna, alufóliával borítsuk le a tetejét. Tűpróba után vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a formában kihűlni.
Szabókiné Jung Andrea receptje.