A tésztához:
- 6 tojás
- 14 dkg cukor
- 18 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- fél dl étolaj
- fél dl víz
- csipet só
A torta összeállításához:
- málnaszörp
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 15 dkg cukor és víz – ebből szirup
- baracklekvár
A tetejére:
- 50 dkg színes marcipán
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját 3 kanál cukorral, a vízzel és az étolajjal habosra kikeverem. A fehérjét a csipet sóval és a maradék cukorral kemény habbá verem. A lisztet a sütőporral összekeverem. A tojássárgáját és a fehérjét óvatosan összekeverem, hozzáadom a sütőporos lisztet. Margarinnal kikent, morzsával beszórt, 24 cm-es tortaformában 170°C-on megsütöm.
Közben elkészítem a szirupot. A cukrot annyi vízzel, ami ellepi felforralom, de csak egyszer. Az így elkészült szirupot kettéveszem, az egyikbe citromot, a másikba málnaszörpöt teszek.
Amikor a tészta megsült és kihűlt, három egyforma lapot vágok belőle. Az alsó lapot visszateszem a kapcsos tortaformába, majd vékonyan megkenem baracklekvárral. A középső lapot ujjnyi vastag csíkokra felvágom és a málnás, majd a citromos szirupban felváltva megmártva, egy világos egy színes csíkot teszek váltogatva, amíg a tészta tart. A töltelékre ráteszem a felső lapot. A torta tetejét is lekenem vékonyan lekvárral, majd marcipánnal díszítem.
Domján Mária receptje.