Tészta:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál étolaj
- 1 tojás
- langyos tej (kb 2 dl)
Máz:
- 2 evőkanál liszt
- 1 / 2 evőkanál só
- víz
Kevés langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet a robotgép üstjébe szitáljuk és elvegyítjük benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk ide öntjük az olajat, a felfutott élesztőt és a tojást, majd a dagasztókarral elindítjuk a gépet. A tejet kis adagokban hozzáöntjük és lágy tésztává dagasztjuk. A tésztát lekenjük pici olajjal és letakarva , meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb 8 – 10 gombócra gömbölyítjük. A gombócokat kb 45 – 50 cm – es hurkává sodorjuk és pereccé formázzuk. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb 20 percig kelesztjük, majd 180 °C – ra melegített sütőben 20 – 25 percig sütjük.
A mázhoz egy kis tálkába összekeverjük a lisztet a sóval és annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű krémet kapjunk. A pereceket kivesszük a sütőből és rácsurgatjuk a mázat, majd további 5 percig tovább sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!