- 1 tojás
- 60 g vaj vagy margarin
- 250 g méz
- 1 csomag mézeskalács fűszer
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- 100 g porcukor
- 500 g liszt
Krém:
- 1 l tej
- 15 púpos evőkanál búzadara
- 8 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dl habtejszín
A tésztát előző nap állítjuk össze.
A mézet és a margarint összeolvasztjuk, amíg a margarin el nem olvad. A liszthez hozzáadjuk a mézes fűszert, szódabikarbónát, porcukrot. Jól elkeverjük. Beletesszük a tojást, majd a mézes-margarinos keveréket és elkezdjük fakanállal összedolgozni. Amikor már nehéz fakanállal nehéz a keverés, kézzel folytatjuk az összeállítást. Ha nagyon száraz a massza, akkor kevés margarint adunk hozzá. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elkészítjük a krémet. A tejbe belekeverjük a búzadarát és a cukrokat, majd állandó keverés mellett felfőzzük. Többször-többször átkeverve, hogy a teteje ne bőrözzön be, majd kihűtjük. A jól behűtött tejszínt keményre felverjük, majd apránként összekeverjük a tejbegrízzel. Végül az egészet egyneművé keverjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd 4 egyenlő részre osztjuk. A tésztákat egyenként körülbelül 26 x 30 cm-es, körülbelül 2 mm-es lappá nyújtjuk. A sütőt 200 °C-on hőlégkeveréssel előmelegítjük. A kinyújtott lapokat villával megszurkáljuk, sütőpapírostól áttesszük a tepsi hátuljára, majd betoljuk a sütőbe. Körülbelül 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a lapok kihűltek, akkor lehúzzuk róla a papírt. A kihűtött lapokat betöltjük a kész krémmel (a tetejére ne kerüljön krém), majd egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Másnap, mikor a lapok megpuhultak, akkor ízlés szerint szeleteljük és tálaljuk.
Sepsikné Csilla receptje.