A tésztához:
- 600 g liszt
- 150 g porcukor
- 1 evőkanál mézes fűszerkeverék
- 20 g szódabikarbóna
- 200 g olvasztott méz
- 1 tojás
- 250 g vaj
A száraz hozzávalókat összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáöntjük az olvasztott mézet, kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Vastagabb papírból elkészítjük a képen látható sablont, majd a tésztára helyezve késsel körbevágjuk. Különböző méretű csillagokat és egy hópelyhet szaggatunk a fenyőfához, illetve a mécsestartóhoz. Az alaphoz egy nagyobb méretű tálat vagy tányért használhatunk sablonként.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 190°C-os sütőben megsütjük őket. Ha teljesen kihűltek, díszítjük a házikó falait és a mécsestartót. Az összeállítás csak akkor következhet, ha az íróka tökéletesen megszárad, legjobb egy éjszakán át szárítani. A házikó részeit és a fenyőfát írókával ragasztjuk össze, és ugyancsak írókával rögzítjük őket az alaplaphoz is.
Az írókához:
- 2 tojásfehérje
- 350-400 g porcukor
- 2 púpozott teáskanál étkezési keményítő (én ezt kihagytam, de nem volt gond)
A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként adagoljuk a porcukrot, ameddig a megfelelő állagot el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab. A porcukor lehet, hogy nem kell mind, a cukor mennyisége a tojás méretétől függ. Ha elkészült, zacskóba töltjük és apró lyukat (1 mm) vágunk a zacskó sarkán. A terülőmázhoz az írókát kevés vízzel hígítjuk, és kiskanállal vagy ecsettel visszük fel, az előzőleg írókával kontúrozott területre. A terülőmáz száradásához legalább 4-5 óra szükséges, csak ezután tudjuk díszíteni.
Kiss Bettina receptje.