Kb. 70-80 darabhoz:
- 50 g vaj vagy margarin
- 60 g barna vagy kristálycukor
- 125 g méz
- 1 citrom
- 250 g finomliszt
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
- 1 tojás
- liszt a formázáshoz
A díszítéshez és a mázhoz:
- 100 g mogyoró, mandula, dió, pisztácia vegyesen
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 1-2 kávéskanál cukorgyöngy
A vajat/margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük. Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, majd szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük. 2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk. Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz, a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket ‘csupaszon’ hagyjuk – a leeső részeket összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. 200°C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk és megszórjuk színes cukorgyönggyel. Hagyjuk teljesen megdermedni.
Dobozba csomagolva, soronként papírral letakarva 1 hónapig eláll.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!