A puszedlit nagyon kedveli a család apraja és nagyja egyaránt. Sosem készítettem még, de ma szó szerint minden felületen ez köszönt rám a világháló rengetegéből… aztán egy gyors elhatározás… még gyorsabb kivitelezés… próba… majd végkifejlet = és nem lehet abbahagyni! 🙂
Kb. 45 db készül ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
- 5 dkg barna cukor (porrá őrölve)
- 12 dkg méz
- 4 dkg margarin
- csipet só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1-1 kávéskanál őrölt fahéj-gyömbér-szegfűszeg
- 10 dkg marcipán
A mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, félretesszük. Kis tálkában vajat és mézet olvasztunk, majd hozzákeverjük a tejfölt és a tojások sárgáját is. A lisztes és mézes keveréket alaposan összegyúrjuk és 4 cipóra osztva hurkákat sodrunk belőlük. Diónyi méretre vágva félgömböket formálunk, azok közepébe egy-egy darabka marcipánt nyomunk és két tenyerünk között golyóbisokat alakítunk ki.
Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, tetejüket kissé megnyomjuk, és az előmelegített sütőbe tolva 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázat! Hamar megég!!! Ne süssük keményre, éppen csak kezdjenek aranylani a puszedlik! 🙂 Rácsra téve hűtjük és az előkészített tojáshabos-cukros mázba mártogatjuk két villa segítségével, majd visszacsücsültetjük őket a papírozott tepsibe és 50°C-on légkeverésen 35-40 perc alatt rászárítjuk a hófehér cukros burkot.
Nagyon finom, rögtön pihe-puha puszedlik lesznek. Amennyiben nincs légkeveréses sütőd, szépen sorakoztasd vissza a sütis rácsra, és jól szellőző helyen szépen magától is „megköt” a máz. Karácsonyi asztalra már dupla adaggal készül majd! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.