A tésztához:
- 250 g liszt
- 150 g vaj/margarin
- 36 g cukor
- 2-3 evőkanál hideg víz
- csipet só
A töltelékhez:
- 750 g hámozott alma
- 1 citrom
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk, feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját és az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az étkezési keményítőt.
Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta. Beleöntjük a kihűlt almát, és a tetejét befedjük a maradék tésztával. Ízlés szerint díszíthetjük.
A fedő tésztalap közepét szurkáljuk meg, vagy nyílást hagyjunk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. A megsült torta tetejét még forrón a lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki, ha kihűlt, levehetjük a kapcsos részt.
Nagyon finom, omlós, szaftos és üdítően savanykás, az elkészítése pedig szórakoztató és kreatív feladat.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!