A tésztához:
- ½ csomag Váncza szárított élesztő
- 1,5 dl tej
- 35 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1/2 dl étolaj
- 2 tojássárgája
- 1 vaníliás .cukor
- 2 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 2 evőkanál cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 20 – 25 dkg magozott meggy +1 evőkanál cukor
A tetejére:
- 1 felvert tojás
A lisztet, cukrot, kakaóport, élesztőt összekeverjük. A többi hozzávalókat hozzá adva jól kidagasztjuk. Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük. A tölteléket elkészítjük. A túrót a cukorral krémesre keverjük.Hozzá adjuk a citrom reszelt héját is. A meggyet a cukorral összekeverjük, majd kifacsarjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk.Téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket a tészta közepétől indulva a felső részre kenjük. Megszórjuk a kifacsart meggyel. Felülről lefelé haladva a tésztánkat feltekerjük. A formát jó vastagon vajjal kikenjük és a tésztát bele hajlítjuk. 30 percet hagyjuk még kelni a formában. Felvert tojással lekenjük. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
A kalácsot 30-35 perc alatt készre sütjük.Sütés közben a tetejét alufóliával befedjük ,hogy a teteje meg ne égjen. A megsült kalácsot 10 percet pihentetjük és a formából kiborítjuk.
Amikor kihűlt felszeleteljük,enyhén megszórjuk porcukorral.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!