A tésztához:
- 3 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 1,5 dl tej
- 35 dkg finomliszt
- 12 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 4 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál kakaópor
Továbbá:
- 2,5 liter űrtartalmú kuglófforma
- 1 evőkanál lágy margarin
- 2 evőkanál mandulaforgács
- vaníliás porcukor a szóráshoz
Az élesztőt langyos tejben, 1 mokkáskanál cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, a tojássárgákat, és a megkelt élesztőt is hozzáadjuk. A megmaradt tejjel jól megdagasztjuk, a végén dolgozzuk bele az olvasztott vajat. A tésztát kétszeresére kelesztjük.
A kuglófformát margarinnal kikenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 2 cipóra osztjuk. Az egyik cipót kb. 45 cm hosszú rúddá sodorjuk, a másikat kissé ellapítjuk és több részletben rászitáljuk a kakaóport, jól összegyúrjuk és a fehérrel azonos nagyságú rúddá sodorjuk.
A két tésztarudat szorosan összetekerjük, majd a kuglófforma aljára fektetjük. Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, míg majdnem kitölti a formát. 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Ezt a klasszikus „kávéhoz való süteményt” az eredetére utaló elzászi kuglófnak is emlegetik és egész Elzász illatozik tőle.
Vass Lászlóné készítette el Lajos Mari: 99 házi sütemény című könyvéből.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!