A tésztához:
- 50 dkg lisztből kelt kalácstésztát készítek
A töltelékhez:
- 75 dkg túrót ízesítek cukorral
- vaníliás cukorral
- kevés tejföllel
- 2 tojássárgájával és
- kaporral
2 db 20 x 30 cm-es, vagy egy nagy gáztepsibe nyújtom a megkelt tésztát. Rákenem a kapros túrót, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütöm.
A mártogatáshoz:
- kb. 8 dl tejet jól megcukrozva felforralok
A lepényt, ahogy a sütőből kiveszem, rögtön felvágom és szeletenként a forró tejbe mártom. Nem áztatom, csak belemártom és tányérra rakom, ezután megkenem tejföllel. Rárétegezem a következő sort, mert az a jó, ha minél több van egymáson.
Kapunk egy könnyű finom, kissé tocsogós, de nem elázott lepényt. Nagyon eteti magát és jó kiadós. Nagyon régi paraszti étel.
Mericsné Marika receptje.