Mézes lap:
- 25 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 2 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
- 1 / 2 teáskanál szódabikarbóna
- kevés tej – szükség esetén
Karamellkrém:
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 / 2 kiskanál szódabikarbóna
- 10 dkg puha vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál rum
Továbbá:
- darált dió
A tésztához a vajat, a mézet, a porcukrot, a mézes fűszert és a tojást egy edényben, gőz felett összemelegítjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet és az egészet összegyúrjuk. ( ha szükséges adjunk még hozzá tejet ). A tésztát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe nyújtjuk és 170 °C – os sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. A tejet egy magasabb falú lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát, majd kb 60 percig alacsony lángon, párszor átkeverve sűrű karamell színűre főzzünk. A kihűlt tésztát egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk, azután hozzáadjuk a mézet, a vajat, a rumot és annyi karamellt, hogy jól formázható masszát kapjunk. A masszából diónyi golyókat formázunk és darált dióba hempergetjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!