Szeretem az egyszerű és gyorsan elkészülő süteményeket, mint ez a tortácska is. Az eredeti receptben pitének nevezik, de tulajdonképpen a tölteléke a sajttorta állagával szinte azonos. Lágy és könnyed, a friss málnától pedig üde.
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojássárgája
Töltelék:
- 25 dkg krémsajt
- 2 tojássárgája
- 4 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg málna + a díszítéshez
- mandulaforgács – a tetejére
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. Kivajazunk egy 18 centiméteres kapcsos tortaformát és kibéleljük a kinyújtott tésztával úgy, hogy kb 4 cm – es pereme is legyen. Kibéleljük sütőpapírral és száraz babot vagy lencsét szórunk bele. 175 °C-on 10 perc alatt elősütjük. A krémsajtot kikeverjük a cukorral, a tojássárgájával és a citromhéjjal. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a krémsajtos résszel. Rákanalazzuk a tésztára, közben belenyomkodjuk a málnát is. A tetejét megszórjuk mandulával és visszatesszük a sütőbe körülbelül 50-60 percre. Ekkor még remeg a teteje, de hűlés közben szépen megszilárdul. Ha teljesen kihűlt, felszeleteljük, megszórjuk porcukorral és málnával díszítjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!