Tészta:
- 4 tojás
- 4 dkg margarin vagy vaj
- 15 dkg cukor
- 1 szál sárgarépa
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg liszt
- kevés tej
Krém:
- 2 dl növényi tejszín, pl. Hulala
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál mascarpone (házilag készítettem, 1 kis doboz tejfölt szövetbe csomagolva, vállfáról lógatva kicsepegtettem a savótól pár óra alatt)
- 1 citrom reszelt héja
Díszítés:
- málnaszemek, mirelit is lehet
Ha házilag készül a mascarpone, azt textilbe (pl. pelenka) csomagolva lógassuk le vállfa segítségével, alá egy tálkát téve, melyből pár óra alatt a savó távozik, így ezt az időt vegyük figyelembe a torta előkészületei előtt. A tortához elegendő mennyiséget 1 kis doboz tejfölből kapjuk. Készíthető fele tejföl-fele joghurt keverékéből is.
A tésztához a tojásokat a puha margarinnal/vajjal és a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tisztított és finomra reszelt répát, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk. Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk és tűpróbáig sütjük 180°C-on, ez kb. 20-30 perc. Rácson hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt felverjük kemény állagúra, majd óvatosan, egy lyukas fakanállal belekeverjük a vaníliás cukrot, mascarponét és a reszelt citrom héjat. Rákenjük a tortalapra, egyenletesen eligazítva, majd a tetejét málnával kirakjuk. Hűtőben lehűtjük.
Szani konyhájából kaptuk a receptet.