Egy számomra igen szimpatikus receptre bukkantam a hálón, amit kissé átkozmetikázva valósítottam meg… Szeretettel küldöm Nektek kipróbálásra! Kb. 70 db lesz ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 dl étolaj
- 1 tojás
- 1,5 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg szemes mák
- 1 dl zsíros tejföl
A tetejére:
- 1 tojássárgája+ kevés víz
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, valamint egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Langyos cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd a lisztben elkevert mákhoz öntjük. Tojással, tejföllel és olajjal lazítunk a tészta állagán. Addig gyúrjuk, amíg leválik a keverőtál faláról. Könnyed olajos tésztát kapunk, ami ha túl lágy lenne, kevés liszttel tömöríthetjük. Letakarva, meleg helyen pihentetjük kb. 20 percig, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és félbe, majd megint félbe hajtjuk és újból ujjnyi vastagra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval pogácsákat szaggatunk. Tepsibe sorakoztatjuk a kis korongokat, és ismét sziesztázni hagyjuk őket kb. 15 percig. Tetejüket kevés vízzel hígított tojássárgával kenjük, ami szép fényessé teszi majd felületüket. Előmelegített sütőbe tolva 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak.
A megpörkölődött mákszemek különleges ízt kölcsönöznek sós péksütinknek. Nekem némelyik részeges lett és felborult. Nagyon könnyed, leveles szerkezetű, finom sós pogi, csak az a baj, hogy pillanatok alatt, azon melegében elfogyott! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.