Hoztam Nektek egy saját találmányt. Nem egy világot megváltó ötlet, de fini!
A sztori:
Megkívántam a máglyarakást. Nem magát a desszertet, mert azért nem túlzottan rajongom és a családnak sem nagy kedvence, csak az ízvilágra vágytam. Így született meg ez a süti, ami családunk egyik kedvencévé vált. Lehet, hogy kissé talán meg is osztja a közönséget, mert sokak szerint ez nem máglyarakás: Hát nem is! 😉 Attól sokkal finomabb és krémesebb! Azt gondoltam amikor készült, hogy ha van pl. tiramisu torta, somlói szelet, Túró Rudi torta, mákos guba torta, stb… Miért ne lehetne a máglyarakásnak is egy süteménybe átálmodott verziója? Íme ő, fogadjátok szeretettel!
A piskótatésztához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin vagy vaj
Szükséges még:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 3-4 kávéskanál fahéj
- 5 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 3 dl tejszín (Hulala)
- kevés lekvár (el is hagyható)
Egy tepsit kikenünk vajjal/margarinnal, liszttel megszórjuk és piskótát sütünk 4 tojásból (a tepsiméret kb. 36 × 24 cm).
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ráöntjük az 1 citrom levét, a 10 dkg cukrot, ízlés szerint a fahéjat és az 5 dkg vajon addig pároljuk, míg elfő a leve. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet. A 6 dl tejből kevéssel simára keverjük a két csomag pudingport, a maradék tejet 10 dkg cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a pudingot, felfőzzük, majd néha megkeverve hűtjük. Ha már csak meleg, belekeverjük apránként a 15 dkg margarint. A dió 2/3 részét kevés porcukorral elkeverjük.
A sütemény összeállításához a piskótára felkenjük a krém felét, ezen elosztjuk a darált, cukrozott diót, erre jön a kihűtött alma, ezt pici lekvárral megcsurgatjuk (a lekvár el is hagyható), majd ismét krém következik. A tetejét habbá vert tejszínnel vonjuk be és megszórjuk darált dióval.
Nagyon finom lett, jó étvágyat kívánok hozzá!
Boribonka receptje.