Piskótához:
- 2 x 4 tojás
- 2 x 4 evőkanál cukor
- 2 x 4 evőkanál liszt
- 2 x 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
Krémhez:
- 8 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 7 evőkanál liszt
- 6 dl tej
- 4 csomag vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg vaj
- csipetnyi só
Tetejére:
- 4 dl habtejszín (növényi alapú)
- fondant
- folyékony ételfesték
- kb. 3 dl Hulala habtejszín
A tortához a 2 x 4 tojásosból piskótát készítünk. Ehhez a 4 tojásfehérjét a 4 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgáját és homogénre keverjük. A 4 evőkanál lisztet a sütőporral szárazon átkeverjük és óvatosan beledolgozzuk a piskóta tésztájába. Egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntsük bele a masszát és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
Ha megsült, hűtsük ki és vágjuk ketté. A krém hozzávalóiból a tejszín és a vaj kivételével krémet készítünk. A tojássárgáját a liszttel, a csipet sóval és a két fajta cukorral kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet feltesszük forrni egy gőz feletti edénybe jó sűrű krémet főzünk. Még melegen hozzáadjuk a vajat és teljesen kihűtjük. Amíg hűl, addig jó keményre verjük fel a 2 dl tejszínt és óvatosan keverjük bele a krémbe. A felvágott piskóta lapokat kenjük meg a kémmel. Annyit hagyjunk, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon. A kész tortát ízlés szerint díszítsük fel. Én a tetejét színezett fondanttal borítottam be és az előzőleg felvert habtejszínnel díszítettem. Az ünnepi torta hangulatát a strasszkővel ékesítettem.
Mészáros Erika receptje.