1. Tészta :
- 20 dkg liszt
- 2 dkg porcukor
- 90 ml víz
- 7 dkg olvasztott zsír
- csipet só
2. Tészta :
- 18 dkg liszt
- 9 dkg olvasztott zsír
Töltelék :
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- 5 dkg apróra vágott aszalt áfonya
- pár kanál tej
És még :
- 1 tojás – a kenéshez
Mindkét tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd fóliába tekerve, hűtőben 30 percig pihentetjük. A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat annyi tejjel, hogy összeálljon a massza, majd hűtőbe tesszük, dermedni. Mindkét tésztarészt és a tölteléket 22 – 22 db – ra osztjuk és golyókat formázunk belőlük. Fogjuk az 1. tésztagombócot, majd a tenyerünkkel körré lapítjuk, közepére helyezzük a 2. tésztagombócot, fölötte összecsípjük ( becsomagoljuk ) és kigömbölyítjük. Így járunk el az összes tésztagombóccal. A tésztagombócokat nyújtófával vékony ovális alakúra nyújtjuk, ezután a keskenyebbik felénél fogva feltekergetjük. Ezután a tekercseket a csavarásos részével magunk elé helyezzük és ismét kinyújtjuk ovális alakúra, majd feltekerjük. Letakarva 15 percig pihentetjük. A tekercsek mindkét végét középre behajtjuk a tenyerünkkel körré lapítjuk, a közepére helyezzük a kókuszos golyókat és becsomagoljuk a tésztával. Az illesztéssel lefelé, sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük, a tészta a tetejét szikével kereszt alakban bevágjuk és lekenjük tojással. 185 °C – on szép pirosra sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!