Ezt a sütit egy újságban láttam meg. Rögtön beleszerettem 🙂 A lime íze, az illata, hmmm….Ahogy sültek a lapok isteni illat lengte be a konyhát. Egy igazán üdítő, nyári sütemény lett a végeredmény.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 lime reszelt héja
- 1 egész tojás
- 5 dkg vaj / margarin
- 10 dkg tejföl
Hozzávalók a krémhez:
- 4 dl tej
- 4 púpozott evőkanál liszt
- 20 dkg vaj / margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 lime reszelt héja és leve
Hozzávalók a mázhoz:
- 30 dkg porcukor
- 1 lime leve
- egy tojásfehérje (el is hagyható, a máz fényességét szolgálja)
szükség esetén pár csepp víz
A hozzávalókból tésztát készítünk és hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük. Könnyen kezelhető, kellemes tésztát kapunk. A tejben simára keverjük a lisztet, sűrűre főzzük majd kihűtjük.
A vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral. A két masszát összekeverjük, hozzáadjuk a lime reszelt héját és levét. Ezzel kész a krémünk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát három részre osztjuk és kb. 30 x 35 méretű lapokat sütünk. Nagyjából 8-10 perc a sütési idő, de ez sütőfüggő! A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel. Tetejét a következő mázzal vonjuk be. A porcukrot, lime levét és a tojás fehérjét simára keverjük. Cseppenként annyi vizet teszünk hozzá, hogy folyós legyen. Lehet nincs is vízre szükségünk, ha nagyobb méretű a tojás. Ezzel a mázzal bevonjuk a sütemény tetejét és hűtőben pihentetjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!