Tészta:
- 500 g liszt
- 10 g só
- 2,5 dl víz
- 500 g vaj
- 10 ml ecet
Díszítés:
- mentalevél
- tejszín
A vaj 80%-át, valamint a liszt 20%-át dolgozzuk össze. Tegyük fóliába, sodrófával igazítsuk téglalap formára (kb. 1 cm vastagra nyújtsuk), majd becsomagolva tegyük fagyasztóba 10 percre. A maradék lisztet, vajat, valamint vízzel összekevert ecetet és sót tegyük mély tálba és készítsünk belőle lágy tésztát.Lisztezett gyúródeszkán a tésztából formázzunk gombócot, és kezdjük el dagasztani. Ujjainkkal nyúljunk alá, emeljük fel, csapjuk oda a munkafelülethez. Körülbelül 10-15 percnyi dagasztás után a tésztánk kezd kifényesedni, kezelhetőbbé válik. Lehetőleg ne nagyon lisztezzük az asztalt amin dolgozunk. Csak minimálisan.Ha kész a tészta, vágjunk keresztet a tetejébe, szórjunk rá kevés lisztet, és konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet.A pihentetés után a bevágott tésztát, hajtsuk ki, nyújtsuk egy kicsit meg, tegyük közepébe a vajtéglát, és a négy fület hajtsuk rá. Sodrófával nyomkodjuk le a tésztát, és a sarkok felé kezdjük el nyújtani. Ügyeljünk, hogy téglalap formája maradjon. 1 cm vastagságúra nyújtsuk.Készítsünk egy szimpla, majd egy dupla hajtást a következőképpen: a kinyújtott tésztát balról jobbra hajtsuk be a 2/3-ad részig, a másik oldalt hajtsuk rá, hogy fedjék egymást. A szélek mindenhol fedjék egymást. Ezt követően újból nyújtsuk ki 1 cm vastagra, jelöljük meg a felénél. Hajtsuk be a tésztát balról jobbra a közepéig, majd jobbról balra megint csak a közepéig. Végül ismét jobbról balra hajtsuk össze a tésztát, hogy mindenhol fedésben legyenek a szélek. Ezzel megvolt a dupla hajtás is, most a tésztát csomagoljuk be fóliába, és 20 percet pihentessük hűtőben. Ezt a folyamatot még kétszer ismételjük meg. Kitűnően fagyasztható. A vékonyra kinyújtott tésztából nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy pohárral kör alakú tésztadarabokat vágunk, ezekkel egy muffin sütőforma mélyedéseit egyenként kibéleljük. 200 °C-on készre sütjük. Ha kihűltek, apróra vágott mentalevelekkel ízesített, felvert édes tejszínnel betöltjük a közepüket, majd kevés cukorból készített karamellporzókkal díszítjük.
Hajdu Beatrix receptje.