A házi leveles tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- pici só
- kb. 1,5 dl tej
- 20 dkg vaj
- 3 dkg liszt
Az almás töltelékhez:
- 6 szép nagy alma
- cukor vagy méz ízlés szerinti mennyiségben
- pici őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 dl víz
- pici citromhéj és kevés a citrom levéből
A túrótöltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 evőkanál tejföl
- porcukor ízlés szerinti mennyiségben
- mazsola
- vaníliás cukor
- citrom reszelt héja
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
A tésztához a 30 dkg lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojást, a sót és annyi tejet, hogy könnyen kezelhető rétestésztát kapjunk (kb. másfél dl tej volt). A 20 dkg vajat 3 dkg liszttel összemorzsoljuk. A tésztát téglalap alakúra kisodorjuk, a lisztes vajat rákenjük és 4 részbe hajtogatjuk. A hajtogatást ötször végezzük el 20 percenként. Az utolsó kisodrásnál a tésztát 4 részre vágjuk. Egyenként kisodorjuk, kettőt túróval, a másik kettőt almával töltjük. A tészta közepére tesszük a tölteléket és a felső hosszanti részt a töltelék alsó részéig hajtjuk, az alsó hosszanti részt pedig felfelé a már betakart tésztára. Felvert tojással lekenjük mind a 4 rudat.
A túrós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
Az almatöltelékhez a meghámozott almát lereszeljük, majd kevés vízzel és a többi hozzávalóval együtt puhára pároljuk. A pudingot a készre puhult almával összekeverjük és kihűtjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!