Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg őrölt dió
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
Krém:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- 12 dkg vaj
- 3 citrom leve
Tetejére:
- 2 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
A tészta hozzávalóiból linzer tésztát gyúrunk, melyet linzertorta formában, forró sütőben, 10 percig elősütünk. A krém elkészítése következik. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a lisztet, az olvasztott vajat és ezekkel is alaposan elkeverjük. Végül hozzáadjuk a három kisebb citrom kifacsart levét. Ekkor folyamatosan keverjük, mert a citrom összekapja a tojást. Kóstoljuk meg, ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot. Az elősütött linzertésztára öntjük a keveréket és visszatoljuk a sütőbe. 180 °C-on még körülbelül 25 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, két tojásfehérjéből cukorral habot verünk, ezt a sütemény tetejére kenjük és még visszatoljuk pár percre, hogy a hab megszilárduljon és egy kis színt kapjon. A tetejét reszelt citromhéjjal díszíthetjük.
Hajdu Beatrix receptje.