- 40 dkg liszt
- 20 dkg fagyos margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
A megszóráshoz:
- porcukor
A ragasztáshoz:
- lekvár
A lisztet tálba szitáljuk, kisebb darabokban hozzáadjuk a fagyos margarint, rászórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót és a tojást. Kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a hozzávalókat. Aki szereti, a tésztájába tehet bele reszelt citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Pihentetés után a recept szerint dolgozunk a tésztával. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tepsit vajjal kikenjük vagy sütőpapírral kibéleljük.
Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és különböző lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk. Minden darabnak készítsünk egy olyan párt, aminek a közepét is kilyukasztjuk. A tésztákat a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. TARTSUK FIGYELEMMEL, MERT HAMAR MEGÉGNEK! A formákat tálra szedjük, kihűtjük és lekvárral összeragasztjuk. Megszórjuk porcukorral, jól zárható dobozba tesszük, és egy napig állni hagyjuk, hogy puhuljon. Sokáig eltartható!
Ha sós linzert szeretnénk sütni, hagyjuk el a tésztából a cukrot, sütés előtt kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg magokkal, sajttal.
Pápistáné Tünde receptje.