Hájas tészta alaprecept:
- 40 dkg háj
- 60 dkg finomliszt
- 2 evőkanál fehérbor vagy 1 evőkanál ecet
- 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál só
- szódavíz
A tésztához a ledarált hájat a borral vagy az ecettel jól kidolgozzuk, majd 10 dkg liszttel összegyúrjuk és hidegre tesszük. A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleöntjük az élesztős tejet. A tojást is beleütjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sót és annyi szódavízzel dolgozzuk ki szép hólyagosra, hogy rétestésztaszerű állaga legyen. A tésztát téglalap alakúra sodorjuk, majd rákenjük a lisztes hájat. 4 részbe hajtogatjuk, és még háromszor megismételjük 20 percenként.
Almarózsa készítése:
Az almát meghámozzuk, vékonyabb szeletekre vágjuk, majd cukros-fahéjas és egy kicsi citromlé hozzáadásával vízben megpároljuk. Csak annyira, hogy majd hajlítható legyen. A kisodort tésztából 5 cm szélességű, kb. 15-20 cm-es csíkokat vágunk. Az almaszeleteket rátesszük, fahéjas cukorral megszórjuk és feltekerjük. Kiolajozott muffinsütőbe tesszük és szép aranysárgára sütjük.
Diós rózsa:
A darált diót ízlés szerint cukrozzuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük és egy kevés tejjel összekeverjük, hogy összeálljon a töltelék. A kisodort tésztából 1 rózsához 5 db korongot szúrtam ki pogácsaszaggatóval. A korongokat egyenként összefogtam szirom alakban, és a szirmok mellé tettem a diós töltelékből. Muffinformában sütöttem.
Lekváros:
A tésztát linzerszaggatóval kiszúrtam, minden 2. közepét szív-, csillag- és gyűszűformával kiszúrtam. Az alsó egész korongot vízzel lekentem, a kiszúrt formájú tésztát rátettem és így sütöttem. Kivajazott sütőlemezre sorakoztattam. Szép világosra sütöttem. Vaníliás porcukorral megszórtam. A kiszúrt üregekbe baracklekvárt csepegtettem.
(Mindez mirelit leveles tésztából is elkészíthető.)
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!