- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 2 dkg élesztő
- ezenkívül még olvasztott vaj és ízesített kristálycukor (fahéj, kakaó, darált dió)
Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, majd a hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ezután kinyújtjuk és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokat készítünk. Alufóliával betekert hengerekre szép sorban feltekerjük a tésztacsíkokat. Lekenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk az ízesített kristálycukorban. Tepsibe állítjuk a kész hengereket, és előmelegített sütőben piros ropogósra sütjük.
Papírtörlő és alufólia hengereket daraboltam fel, azokat tekertem be alufóliával. A kész kalácsok könnyen lejönnek a hengerekről. Nagyon finom édesség, főleg melegen!
Légrádiné Czeglédi Erzsébet receptje.