Házi krémes kicsit átvariálva, hiszen a krém között ott lapul egy pihe – puha piskótaréteg. Olaszországban kóstoltam ilyet, azzal a különbséggel, hogy ott az egyik krémréteg csokoládés. A recept is olasz, de most csak vaníliás krémmel készítettem.
Piskóta:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
Krém:
- 3 tojássárgája
- 3-4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 1 db lapzselatin
- 2, 5 dl habtejszín
Továbbá:
- 1 csomag friss leveles tészta
- 2 evőkanál porcukor
A leveles tésztát miután kitekertük, megszórjuk 1 ek porcukorral és sodrófával enyhén áthengereljük. Átfordítjuk egy sütőpapírra, a másik oldalát is meghintjük porcukorral, enyhén áthengereljük, majd kétfelé vágjuk. Óvatosan a tepsibe csúsztatjuk, villával megszurkáljuk és letakarjuk egy sütőpapírral. Ráhelyezünk egy üres tepsit és előmelegített, 200 °C-on körülbelül 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
A piskótához habosra keverjük a tojást a cukorral, hozzácsurgatjuk az olajat és lazán beleforgatjuk az átszitált lisztet. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, a sütőkeretet olyan nagyságúra állítjuk, amilyen az egyik leveles tészta mérete (20 x 24 cm) és belesimítjuk a masszát (ha van hasonló méretű tepsink akkor abban sütjük), 200 °C – on tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral, majd csomómentesre keverjük a liszttel és a tejjel. Hozzákaparjuk a vaníliamagokat és alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük. Még forrón, hozzákeverjük a hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapot. Kevergetve kihűtjük.
Tipp : A krémet a robotgép üstjébe kanalazzuk és alacsony fordulaton, a krémkeverő lapáttal a gépet addig dolgoztatjuk amíg a krém kihűl. Így egy nagyon sima, csomómentes krémet kapunk.
A tejszínt elkezdjük habbá verni majd amikor már félig felverődött kisebb adagokban hozzáadjuk a krémet és jól összedolgozzuk. Az egyik leveles lapra rákenjük a krém felét, erre ráhelyezzük a piskótát, rákenjük a megmaradt krémet és befedjük a másik leveles lappal.
Tetejét megszórjuk porcukorral és néhány óra hűtés után tetszőlegesen szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!