A piskótakarikához:
- 7 tojás
- 14 dkg kristálycukor
- (17 dkg liszt) 15 dkg liszt + 2 dkg azonnal oldódó kávépor
Gyártás menete:
- Előkészítés: A tortakarikához kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. Előkészítjük az eszközöket.
- Tészta bekeverése: A tojásokat kettéválasztjuk és a cukor 1/3-át a sárgájával a 2/3-át a fehérjével habbá verjük. A két habos tömeget egybetelepítjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet.
- A tortakarika töltése: A kész masszát tortakarikába öntjük, és 160-170 C-on 25 perc alatt készre sütjük. A kisült karikát lelisztezzük, és saját gőzében megfordítva hűtjük. Kihűlés után 3 részre vágjuk.
A kókuszkrémhez:
- 1,5 csomag (6 dkg) főzős vaníliaízű pudingpor (én kettővel csináltam)
- 7 dl tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 25 dkg margarin
- 15-20 dkg porcukor
A pudingport 1,5 dl tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, majd a többi, időközben felforralt tejhez öntjük és krémmé főzzük. A tűzről levéve a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Ha kihűlt, krémmé keverjük. A margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Kanalanként hozzáadjuk a vaníliás kókuszkrémet is. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk és a krémmel töltjük. Ganache csokival vontam be a tetejét.
Csokoládés Ganache hozzávalók:
- 155 g darabokra tört, jó minőségű étcsokoládé
- 155 ml tejszín
Gőz fölé helyezünk egy lábast, amibe beletesszük a csokoládé-darabokat és a tejszínt. Vigyázzunk, hogy a lábas ne érjen bele a gőzölgő vízbe. Fakanállal kevergessük, amíg szépen el nem olvad a csokoládé, és egynemű nem lesz az egész. Ezután tegyük félre, hűlni, és addig várjunk, amíg olyan állagúvá nem válik, amit könnyen lehet kenni. Tehát nem maximálisan szétfolyós, és nem is teljesen szilárd. Egyszerűen ráöntöttem a tortára, de meg kell várni hogy ne legyen nagyon folyós.
Kávékrém a díszítéshez:
- a recept szerint 500 g porcukor – de én soknak találtam, csak a felét használtam, és így is elég édes lett
- 250 g sótlan vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál forró víz (kávés vizet használtam+ még kávéport)
Úgy sötétebb vagy világosabb, mennyire adagoljuk a kávét. A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, majd adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot, a vaníliát és a vizet. Mixerrel a legnagyobb fordulatszámon kb. 5 perc alatt hófehérré változik, majd színezhető is. Habzsákból díszítettem. A tetejét még díszítettem cukormázzal.
Cukormáz írókázáshoz:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg keményítő vagy rizsliszt
A friss tojásfehérjét kemény habbá verjük, a kétszer átszitált porcukrot folytonos keverés közben, lassanként a habhoz adjuk. Adhatunk hozzá 3 dkg keményítőt vagy rizslisztet is. Akkor jó, ha lassan folyik.
Hornyák Györgyi receptje.